Friday, June 29, 2012

~ My working experience :)








Rasanye dah lama sangat aku tak update blog nih....haha
bukan tak nak update sebenarnye,cume kdg2 rasa takde mood nk update blog nih...
aku tengok blog aku nih pun dah bersawang dah...hurmm...
hari nih aku nk cter pasal ape ye...actually bnyak perkara yang terjadi selama nih...
ada yang sedih ,ada yang gembira..
pendek kata...mcm2 perasaan lah yang aku rasa..



Okaylah , first aku nk inform korg yang aku dah berhenti keje...haha...finally aku berjaya jugak brhenti keje,
setelah mengharungi segala suka dan duka dunia pekerjaan nih...haha...
*haha...ayat aku mcm aku dah bekerja bertahun-tahun pulak....LOL *
korg nak taw tak , aku rasa nak dapat keje nih senang tapi nak berhenti dari keje nih mmg susah....kalau tak dapat cari pengganti sebelum kita berhenti lah...itulah yang aku alami time nak berhenti keje tuh dulu....sebab supervisor aku  nih , expect aku dapat pengganti tempat aku tuh...haihhh...btw , kalau korg nak keje as a promoter g la cari
kat Parkson Ipoh Parade tuh.....or korg boleh mintak supervisor punye contact number dari aku....aku yakin korg akan dapat keje punye...aku yakin je , tapi aku tak jamin lah.....LOL....haha XD

Actually , aku baru je kerja untuk 1 month and a half , iaitu dari 1 Mei 2012 - 15 June 2012....
seriously ,pengalaman first time aku melibatkan diri dlm dunia pekerjaan nih takde lah teruk sngt..
err...tapi kdg2 tuh...aku rasa mcm straight away nk berhenti je...LOL...

Ye lah , keje sbgai promoter nih kdg2 agak menyeksakan jugak...haa, kenape aku ckp cam tuh...
sebab keje nih ,bagi aku lah kan,keje nih bnyk menggunakan tenaga seseorang promoter itu...
first sekali ,aku nk betulkan persepsi korg tntg keje sebgai seorg promoter nih..
aku sure korg akan fikir bahawa keje promoter nih , keje untuk mempromosikan barang je kan....
tapi sebenarnye tidak.....okay aku bagy 1 contoh , pekerjaan seorang promoter di kedai pakaian...
Promoter di kedai pakaian - Apakah yang perlu dilakukannya ??

Dialah yang akan menguruskan semua stok baju2 yang baru smpai tuh sehinggalah baju itu sedia untuk dijual....mesti korg fikir ,keje dia mcm mudah je kan....tapi sebenarnye bagi aku keje dia agak remeh....
Apakah yang perlu seseorang promoter itu lakukan setelah dia menerima sesuatu stok pakaian itu ?

First , dia perlu mengeluarkan baju2 itu dari kotak , then dia hendaklah mengira bilangan baju2 itu,
dan memastikan bilangan baju yang diterima sama jumlahnya dengan apa yang tercatat di dalam delivery order...
Haa, korg bayang kan lah , kalau stok yang sampai tuh berpuluh-puluh kotak...sure bnyk kan bilangan yang perlu dikira...
*Huh ! mau tak rasa nak pengsan mengiranya...haha


Second ,dia juga perlu lah memastikan baju2 yang diterima itu tidak ada yang rosak...kalau ada yang rosak..
hurmm....tapi depends kepada supervisor lah kan nak buat apa dgn baju2 yang rosak tuh....


Third ,setelah selesai perkara yang kedua , dia juga hendaklah meletakkan tanda harga (price tag) pada baju2 itu.....


Fourth , setelah selesai meletakkan tanda harga ,dia hendaklah menyusun dan meletakkan 
baju2 tuh semua di tempat yang sepatutnya....


Fifth  , last but not least, setelah kerja2 menyusun baju2 itu selesai , barulah proses untuk sesuatu baju itu 
selesai untuk dijual kepada pelanggan....

Haaa,sure korg fkir kejenye mcm senang je kan ,
bak kata pepatah " berat mata yang memandang , berat lagi bahu yang memikul " .

Haa , tapi kan tugas sebagai seseorang promoter itu tidak terhad di situ sahaja...
bila seseorang customer itu datang ,
kita sebagai promoter hendaklah melayan kereneh dan perangai seseorang customer itu....
haa, kalau nasib baik,dapat lah customer yang okay...tapi kalau nasib tak baik , dapat customer
yang cerewet or kurang ajar ,
mmg kenelah sabar melayannye , sentiasa senyum kat dia , walaupun dlm hati rasa nak cekik2 je customer tuh...HAHAHA
Cter pasal customer nih kan ,
aku adalah pernah terpaksa melayan customer yang agak annoying giler...
citer nye mcm nih ,

Di suatu malam , sedang aku melipat baju2 yang berada di kaunter aku...
datang seorang customer memanggil aku..


" Miss , miss.... " * smbil melambaikan tangannya memanggil aku....
then aku pun pegy lah kat dia....
then aku tengok customer tuh memegang sehelai baju bersaiz 8 dan sehelai seluar bersaiz 4...
then dia cakap kat aku cam nih.... 


" Ini baju untuk budak berumur brape tahun ?? "
then aku tengok lah saiz kat baju tuh...baju tuh bersaiz 8...
maksudnya ,baju tuh untuk budak yang berumur 8 tahun...then aku ckp lah kat dia untuk budak yg berumur 8 tahun...
then customer tuh tibe2 je tengking aku smbil ckp cam nih...


" Haaa , betul ker,tak kan baju mcm nih saiznye untuk budak 8 tahun , atau U simply je cakap ! " 
* mybe sebab dia tengok baju tuh cutting dia kecik kot* 


Huh , memang menyirap darah aku time tuh beb....mane tak nye, aku jawab elok2..
dia ley tengking2 aku ,then siap tuduh aku simply cakap pulak ! GRRRR
THEN aku ckp balik kat dia ,smbil menunjukkan satu papan yang bertulis [ 4 - 14 years old ] 
" Memang dalam teori kategori baju kanak-kanak saiz baju n seluar = umur seseorang kanak2 tuh... "
then dia tak puas hati lagy ngn jawapan aku... 
*dlm hati aku ckp customer nih mmg nak cari pasal ngn aku lah kan....haihh
dia tnye aku lagy...


" Patung kanak2 yang display tuh pakai baju saiz ape ? *smbil mendekati patung tuh
aku tengok lah saiz baju yang patung tuh pakai , then aku jawab lah " saiz 6 "
then dia buat muka tak puas hati dia tuh....smbil tanye aku , saiz seluar yang dia pegang tuh untuk budak umur brape tahun...
then aku jawablah untuk 4 tahun , sebab dia pegang seluar saiz 4 kan...
then , dia tanye aku lagy...tapi kali nih,pandai pulak dia tnye aku elok2,dgn suara yang lembut *werkkk :PP


" Kalau dah beli baju or seluar ,boley tak , kalau nak tukar saiz , kalau baju tuh tak muat....
then aku ckp lah 
" Boleh... "
then korg nak taw ape aku buat ,aku trus blah....sbb aku dah bengang sngt dgn customer tuh....haha...


nasib kau lah , sape sruh sesuka hati je nk tengking2 aku tadi...LOL :P
then lepas aku blah ,aku g balik kat kaunter aku , aku tengok balik customer tuh ,aku tengok dia TAK BELI pun baju tuh...
eei ,geram pulak aku menengoknye ....mcm ntah ape2 je lah dia tuh...haihhh
tapi yang paling aku geram ,aku kene tengking  BUKAN dengan customer aku sendiri ,tapi dengan customer org lain...
means BRAND yang lain ,tpi bukan brand aku...LOL...grr  >.<

haha...biase lah tuh kan...keje cam nih ,mmg berisiko untuk handle customer2 yg cam tuh...
this is what we called E-X-P-E-R-I-E-N-C-E ! XD


haha...okay lah....smbung balik pasal tugas2 seorang promoter tuh tadi,
First , kene handle stok....
Second , kene serve customer...
Third , kene jaga baju2 tuh ,supaya tak de baju yang hilang kene curi...
Fourth , kene maintain kan kekemasan kaunter sendiri...
Fifth , sesetengah promoter kat kedai pakaian kene jadi cashier...
tapi aku tak de lah kene ,sebab aku keje kat Parkson je, so diorg ada cashier sendiri...haha
but basically , tugas promoter memang cam yang aku explain di atas...
kadang-kadang promoter jugak dikenali sebagai sales assistant...so lebih kurang je lah kejenye..
cuma title jawatan je yg lain kot...ntah lah.. XD

 " WITHOUT A PROMOTER , SHOP IS NOTHING ! :D "

ye lah....cubelah korg fikir, kalau kat dlm sesuatu kedai pakaian tuh takde promoter ,
sure cashier takde keje ,supervisor pun takde keje nak buat...then last2 kedai tuh
sure terpaksa gulung tikar punye...HAHA

OKAY lah...rasanya itu je lah kot ,yang aku nak share dgn korg semua tntg
pengalaman aku menjalankan tugas sebagai seorang promoter nih....

Setakat itu lah sahaja, coretan aku untuk kali ini...semoga bertemu lagi di coretan yang akan datang....

sorry lah korg,kalau korg rasa aku nih banyak merepek....hehe
Remember , smile always yeah :)

P/S - Cuti aku tinggal lebih kurang seminggu je lagy nih...sebelum aku kene G smbung blaja balikk...haha...
korg tolong lah doa kan untuk aku ye...supaya aku dapat keputusan peperiksaan yang baik..InsyaALLAH , aminn....
BTW , thx you coz sudi baca blog aku :)